News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ärtsoppskalas i Naturstudieklubben

Ärtsoppskalas med Naturstudieklubben

2022-10-12
Äntligen!

Efter 2 års uppehåll var det dags att ta upp traditionen med ärtsoppskalas i Naturstudieklubbens klubbstuga. Färden upp till St. Kumlan blev en resa genom nästa hela den röda, gula och gröna färgskalan. Gröna granar och tallar var en fin kontrast till de färgrika lövträden. På ett ställe efter vägen har barrträden gallrats bort till förmån för björken. De vita stammarna skymde inte utsikten ner mot Kummelsjön nämnvärt.

Ordförande, kunde hälsa 25 medlemmar välkomna till klubbstugan.
Gamla och nya medlemmar tog plats vid borden.

Hans och Jacqueline Prinselaar hör till de senare.

Kaija, Maritta och Erik hade kokat soppan som snabbt minskade i kastrullerna. Eva och Kjell tyckte att den smakade förträffligt.

Anita och Sture fyllde också sina tallrikar. Anita och Lars-Erik kom med färdtjänst som letat sig utanför de vanliga vägarna.

Erik fick det hedervärda uppdraget att servera punchen som många säger är ett gott tillbehör till ärtsoppa.

Ett stilleben visar vad som bjöds gästerna.

Men det var inte bara soppan som uppmärksammades. Klubbens äldsta medlem, Willy Andersson. har fyllt 90 år i september och hyllades med blommor och presentkort. Willy är en av dem som en gång var med och bildade Ställdalens Naturstudieklubb. 51 år av den tiden var han klubbens kassör. Han berättade att medlemsavgiften var 5:-. Det räckte till ett inköp av kassabok och kassaskrin.
Klubben startade 1957. Då var det ett gemensamt intresse för fåglar som förenade dem. De såg också att Nittälvsdalen borde tas om hand och skyddas. Då som nu häckade slagugglan i dalen. I början av 1960-talet fick klubben lov av markägaren att börja röja Dansarbacken. Efter ett par års röjning var det möjligt att börja slå ängen och det har Naturstudieklubben gjort sedan dess. Willy har mycket att berätta. Det finns massor av episoder i hans minne. Under de 26 år som undertecknad varit ordförande i klubben har han varit en fin och kunnig mentor. Ett fyrfaldigt leve tillägnades honom.

Willys sambo Kaija hade ordnat så det blev musikunderhållning till hans ära. Roy Edlund och Bengt Månsson gav en fin konsert. De sjöng och spelade musik som lockade till skratt men också eftertänksamhet. ”Hambo från Björken” blev extra uppmärksammad då det var jubilaren som skrivit texten. Basen som Bengt spelar på har han själv gjort då han upptäckte att det var svårt att få ståbasen med på motorcykeln.

Publiken klassade dem som verkligt proffsiga.

En pratstund över soppan avslöjade två män med mycket humor och kärlek till musiken.

Några medlemmar har tillbringat ett par dagar uppe vid klubbstugan med att möbler om och städa. Istället för soffor som stod efter väggarna har bekvämare stolar ställts ut vid borden.
När alla var mätta blev det lottdragning på årorna som sålts. Under tiden serverades kaffe och kaka. Bakningen var Kerstins och Eriks verk.
Så tackade undertecknad för en trevlig eftermiddag. Nästa möte blir den 17 november. Då kommer Håkan Friberg och fortsätter sin berättelse om Nittälvsdalen och dess innevånare från förr. Mötet kommer att flyttas från Bruksgården till mera tillgänglig plats. Mer info på hemsidan.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda