News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Årsmöte för PRO Ställdalen

Årsmöte för PRO Ställdalen.

2022-04-09

Trots snöoväder kom det 21 medlemmar till PRO:s Ställdalens årsmöte.

Foto Thomas Johansson

Som vanligt råder det en fin och lättsam stämning på mötena, så även nu. Man uppdaterar sig på vad som hänt sedan sist. Just nu gladdes vi åt att det nästan inte finns några tomma hus i Ställdalen. Flera nya innevånare att hälsa på. Årsmötet öppnades av vice ordförande Christer Lindström som hälsade oss välkomna.

En parentation hölls över medlemmar som avlidit under 2021. Det var 6 ljus som tändes. Kaija Remonen läste en dikt och en tyst minut hölls till deras minne.

Christer läste upp den stadgeenliga dagordningen som godkändes.

Till ordförande för mötet valdes undertecknad och till sekreterare Erik Karlsson.

Verksamhetsberättelse upplästes. Resultat-och balansräkning redovisades. Efter att revisionsberättelsen uppläst medgav medlemmarna ansvarsfrihet för styrelsen.

Så var det dags för mötets svåra fråga. Eftersom man inte hade lyckats få ihop någon styrelse, hade nuvarande styrelsen lagt fram förslaget att lägga ned föreningen. Den startade 1949 och har fyllt sin funktion som samlingspunkt för pensionärerna i Ställdalen och Ställberg. Det har varit en mycket aktiv förening med utbildningar och resor samt välbesökta möten i egen lokal i centrum, de sista åren i Bruksgården. Beslutet att lägga ner föreningen var enhälligt men som en av medlemmarna sa ”Med sorg i hjärtat”.

Än finns det dock möjlighet att ändra beslutet. Vid ett andra årsmöte den 29 april har man möjlighet att presentera en ny styrelse som vill axla ansvaret och fortsätta PRO Ställdalen.

I fortsättning får Ställdalingarna ägna mer tid till Bylaget, som driver måndagskafé, Folkets Trädgård, SAIK och Ställdalens Naturstudieklubb.

Årsmötet avslutades.

För att ytterligare förstärka vikänslan i byn, hade Thomas Johansson riggat upp för bildvisning. Trots att han inte bott här längre tid än sedan 2016, är han en hängiven Ställdalsbo. Han har hittat sin vildmark här i Ställdalens omgivningar säger han.

Nere vid Björken, där han bor, har han möjlighet att följa året skiftningar och dess fågel- och djurliv. Här är en andhona ut på simtur med sina ungar.

På Hån har han tillbringat många timmar i kajak och kan förmedla många fina upplevelser. Det var här han kom i närkontakt med en storlomsunge. Han hade kommit överraskande nära ett bo och när han paddlat en stund var det något som knackade på kajaken. Det var ungen som följt efter honom. Thomas fick anstränga sig riktigt för att ungen skulle prägla sig på föräldrarna igen. Tittar man noga på bilden kan man se Thomas och kajaken i ungens öga.

Snart blommar mosippan i Nittälvsdalen.

Utsikten från Finngruvorna mot de fjärran bergen är något som vi Ljusnarsbergare kan njuta av.

Thomas avtackades med en varm applåd och tacksamma kommentarer, för att han delar med sig av sina vackra bilder.

När Thomas bilder var slut, dukades det fram påsktallrikar från Bångbro Herrgård. Väl tilltagna och mycket smakligt. Eftermiddagen avslutades med kaffe och bakelse. Deltagarna hade även köpt åror, som det blev dragning på, innan vi reste oss från bordet och gick ut i vintervädret.

Trots beslutet om nedläggningen var det inga dystra miner. Vi i Ställdalen har andra mötesplatser.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell. Foto från bildvisningen: Thomas Johansson

Kommentarerna är avstängda