News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Årets slåtter på Dansarbacken är avklarad

Årets slåtter på Dansarbacken är avklarad.

2021-08-19
Ställdalens Naturstudieklubb har återigen slagit gräset på Dansarbacken.
Hotande regn gjorde det lite osäkert. Det var blött i gräset då det hade regnat under natten så det var svårt att räfsa. Så småningom torkade det upp någorlunda.
12 medlemmar ställde upp. De som är trogna år efter år.

Snart gick två slåtterbalkar och 7 räfsor.

Höet drogs ihop i högar för att fraktas bort. Förr hässjades det men tyvärr får inte hässjan vara orörd. Trähässjor eldades upp av grillare så vi försökte med tråd men det måste vara trä i stommen så det fungerade heller inte.

Vid elva-tiden var det dags för kaffepaus.

Vi pratade klubbens verksamhet.

Det diskuterades också att det blivit så mycket prat och planer i samhället om biologisk mångfald. Det verkar finnas ambitiösa planer men att genomför dem är svårare. Visst finns det bra projekt och platser där det genomförts. Men det finns också ett visst motstånd från personer som tycker att det ser skräpigt ut när inte gräsmattorna är välklippta som man är van vid. Då tänker man inte på att dess välansade ytor är gröna öknar. Det finns ingen mat till våra steklar. Men vi hoppades att attityden skall ändras så vi får en lummig och grön omgivning. Kanske kan vi stoppa utrotningen av våra bin, humlor och andra steklar.

På Dansarbacken drog vi vårt strå till stacken och lämnade ett fält med vädd som är en mycket populär höstväxt för främst vildbin. En koloni av sandbin finns där och nu fick dom behålla sin matplats.

Att dricka kaffe och prata är en viktig del av att driva en förening. Många tankar och funderingar hinner komma fram. Ideer för verksamheten inte minst. I börja på september kommer vi att ha en familjedag vid klubbstugan med lite aktiviteter.

Så var det dags att fortsätta arbeta. Snart började Dansarbacken se välansad och fin ut. Besökare är välkomna till en av Ljusnarsbergs finaste smultronställen.

Under tiden som arbetet slutfördes förbereddes lunchen som bestod av pytt i panna med ägg.
Kaija fick en lite sårskada när hon skulle försöka öppna förpackningen av pytten. Men hon blev omplåstrad av Inger.

Undertecknad fick förtroendet att se till att maten blev stekt. Murrikan är suverän att laga mat i över öppen eld.

Kaija tog över ansvaret och ställde iordning för lunchen.

Trots att jag inte varit så aktiv under slåttern smakade maten gott.

Samlade kring elden och murrikan njöt vi av att ha gjort ett gott dagsverke.

Ordförande berättade om föreningen för en av klubbens nyaste medlemmar Erik Karlsson.
Det började dyka upp hotfulla moln vi horisonten. Så det blev ett hastigt uppbrott. De första regndropparna kom men vi hann till bilarna utan att bli våta.

Text: Thyra Lundell  Foto:Bengt Lundell

 

 

Kommentarerna är avstängda