News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Årets första julkonsert ?

Årets första julkonsert?

2020-01-13
Året första julkonsert eller den gångna julens sista, man kan se det på två sätt. Det var dagens organist, Jörgen Engström som tolkade konserten på det viset.

Ljusnarsbergs kyrka hade fyllts med en förväntansfull publik.

Viveka Sjödell hälsade välkommen och presenterade kvällens gäster.
Maria Keohane är sopran. Hon kommer från Smedjebacken. Hon har gjort framträdande internationellt och i svensk radio och TV.
Jörgen Engström är diplomorganist och mycket välkänd för Ljusnarsbergarna. Han har varit med i otaliga konserter i Hörkens och Ljusnarsbergs kyrkor. Både hans spel och sång har vi kunnat njuta av.

Konserten började från orgelläktaren. Johan Sebastian Bachs ”Jesus bleibet meine Freude” framfördes av Maria Keohane till Jörgen Engmans orgelspel.
Så framfördes ”Innan gryningen”. En psalm med text av Ylva Eggehorn och musik av Benny Andersson.

Maria gick sedan ner i kyrkan och allt medan hon sjöng ” Bereden väg för herran” förflyttade hon sig sakta och med många stopp fram emot koret. Närkontakten med publiken som hon då skapade var mycket fin.

Väl framme i koret slöt Jörgen upp vid hennes sida.
De gav en kort personlig presentation av sig själva. Jörgen berättade också en anekdot om George Friedrich Händels sätt att förhandla ersättning till sina sångare. En sopran var helt inställd på hur mycket gage hon var värd. Händel var inte av samma åsikt. Han tog tag i henne och lyfte ut henne över fönsterblecket och sade ”antar du inte mitt bud så släpper jag dig”. Det var ett så starkt argument att hon föll till föga och fick komma in i rummet igen.

Maria och Jörgen framförde nu ett knippe julmelodier. En av dem var ”Marias vaggvisa”.
”Den signade dag som vi nu här ser” inledde Maria Keohane med att sjunga acapella. Jörgen fyllde i med kororgeln och sång. Skribenten kände den förtätade stämning som rådde i kyrkan. Det var nästan så jag tyckte att applåden kom alltför snabbt efter.

Två kärlekssånger fick avsluta konserten.
”Tillägnan” med text av Lars Forsell och musik av Monica Dominique var en av dem. Så vackert. En personlig reflektion är att fler av Lars Forsells dikter kunde tonsättas och därmed nå en större publik.

Att avsluta med Hans Christian Andersens ”Jeg elsker dei” och tonsatt av Edvard Grieg blev den absoluta höjdpunkten på kvällen.

Applåderna ville inte tystna så Maria och Jörgen bjöd på ett extranummer efter att Viveka Sjödell hade avtackat dem med blommor.
Kristina Lugn har skrivit ”Vilar glad i din famn”. Benny Andersson hade tonsatt dikten. Så vackert!
Även nu ville inte applåderna ta slut så de gav oss snällt ett extranummer till men då hade skribenten sinnet fyllt av fin musik så jag bara lyssnade och tänkte inte på vad den hette. De två sista sångerna var duetter.
Så var en fantastisk konsert över. Fint sammansatt program framfört av två mycket duktiga sångare och musiker gjorde att man lämnade kyrkan med en stor och fin musikupplevelse rikare.

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda