News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Apelsinträdet

Apelsinträdet

16-07-02
_DSC1464

Förra året hängde det blåa stolar i träden. I år är de tillbaka, men trafiken har flyttat med, för där hänger också en och annan blå cykel. Det handlar om Stadra Teater på vägen mellan Hällefors och Nora.  19:e säsongen har börjat med verk av svenska författare, förutom en hel del kringverksamhet med föredrag och konserter. I år ger de Apelsinträdet av Henning Mankell.

_DSC1466

– Det är en stark berättelse, säger regissören Johan Bernander, en berättelse man blir berörd av. Den handlar om ett antal människor i Sverige under ett tidsspann på 50 år, i ett Sverige i förändring och folkhemmets upplösning.

Han berättar vidare att Henning Mankell var en febril man, som ville göra avtryck i livet och Apelsinträdet skrevs 1983, när den nya  individualismen framträdde i samhället.

Pjäsen tar upp några existentiella frågor.

Hur förvaltar man sin korta stund på jorden, så att man kan göra något stort?
Den ställer familjen mot världen och det privata blir politiskt och det politiska privat.
Det är stor dramatik i det lilla formatet.
Där i Stadra Teater får pjäsen en poetisk inramning.

Personerna är Axel och Karin, som blir hans hustru, deras tre barn och dotterns fästman plus ytterligare några.

_DSC1475

– Man ska ha tur, eller hitta rätt i tiden, reflekterar Johan och visar en tidning från 1963. Här skrivs det om precis det som är pjäsens tid och inte nog med det. Handlingen utspelar sig under lång tid och i högen av tidningar i förrådet av prylar, fanns också en från 1957. Är det inte konstigt?

Lite magiskt känns det allt, när tingen och tiden går hand i hand på det här sättet, är Kopparbergarns egen reflexion.

Magnus Westerholm,  konstnärlig ledare, ansvarig utgivare och skådespelare berättar att han tycker att det är härligt med en ensemble som denna med flera generationer involverade och det är väldigt många människor engagerade på Stadra.
– Pjäser är egentligen tidlösa eller kan anpassas till en tid man önskar. Gamla pjäser talar om behov, som finns just nu. Det kallas synkronicitet, fortsätter Magnus.

Efter denna genomgång får vi ett par smakprov ur pjäsen, ett från 1936 och ett andra från 1944.

_DSC1479

I det första funderar Axel (Rune Jakobsson) över hur det skulle vara att delta i kriget i Spanien och kastar, just upptagen av sin fantasi, en spenkopp från en mjölkmaskin som en granat i ett hörn. Samtidigt ger han ifrån sig ett exploderande ljud, då hans käresta Karin (Anna Söderling) kommer och berättar att hon är gravid. Det passar ju dåligt i tid, eftersom han ska åka till Spanien med kamraten Oscar (Magnus Wetterholm) och han blir uppbragt. När Karin undrar vad han sysslar med, försöker han dölja sitt tilltag med att påstå att skramlet kommer från kossorna som svär, något som inte låter särskilt troligt.
Men nu ska han bli far och stannar hemma hos sin Karin.

_DSC1505

I den andra scenen kommer Oscar tillbaka från kriget fylld av socialismens anda. Men dottern Susanne (Maja Lundberg) och hennes fästman Evert (Emil Brulin) har just suttit och pratat om det fantastiska Amerika. Oscar kan inte förstå deras entusiasm, för det är ju ryssarna, som just skickat upp en satellit. Ryssarna! USSR!

_DSC1489

Där är den, man kan se den från balkongen! Oscar pekar och visar.

_DSC1510

Skådespelarna är skickliga och engagerande och för Kopparbergarns representanter födda under pjäsens tidsepok, känns klädsel och inredning på scenen väl igen. Den gamla radion, kaffekopparna, vattenkannan, ja allt känns mycket välbekant och hemtamt trots att sakerna finns på en scen tillsammans med saker man inte vanligtvis ser i ett hem. Stadrateaterns Grand Old Lady Eva Haldert är så uppsnofsad i sin lilla hatt. Hon har varit med i ensemblen i 11 år.

_DSC1462

Landet Stadra är en tillåtande plats. I år har cykeln fått en framträdande ställning både i cykelverkstan och som dekoration i träd och trädgård, där den är utrustad med affischer och informationsmaterial.
– Cykeln är miljömässig, säger Magnus och Landet Stadra är en plats för empati och omtanke.
Det vi ger nu, fortsätter han är en bred familjekrönika över 50 år, men vi har också annat på gång.

På hemsidan kan man läsa att Apelsinträdet har sin premiär 8 juli

Stadra Teater ger också Glädjens akademi   – Ett upptåg med schlager på lager med manus av Stefan Jansson. Den föreställningen har premiär 15 augusti. Dessutom kommer en utställning med målningar och fågelholkar och så sist men inte minst – Rikard Wolf kommer till sensommaren med sina sånger.

Programmet finns på Stadras egen hemsida http://www.stadrateater.se/

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda