News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Äntligen vår och rinnande näsor!

Äntligen vår och rinnande näsor!

2021-04-14

Äntligen, äntligen är våren här! Vi kan bryta den instängda isoleringen vi har haft under vintern och njuta av sol, lite värme!, en promenad och se människor på avstånd! Men tyvärr är inte allt frid och fröjd, för det finns ju tyvärr allergi mot pollen! Var tredje svensk är drabbad av pollenallergi och glädjen över att få komma ut i vårsolen, kan snabbt bytas mot kliande ögon, rinnande näsa och eventuella andningssvårigheter.

Detta är inte roligt i vanliga fall, men speciellt illa är det i år. För om man har symptom så ska man ju hålla sig hemma! Alltså är det bara att gå in till isoleringen igen. Även om man själv vet med sig, att man reagerar på pollen och inte har fått Covid-19, så känns det naturligtvis osäkert för omgivningen och dessutom kan man ju aldrig vara riktigt säker, även om symptomen pekar på allergi.

Många pollenallergiker klarar sig ganska bra, om de bara får medicinera och framför allt har börjat medicinera i tid. Men så finns det de med riktigt svåra allergier, som mår riktigt dåligt trots ett stort antal mediciner. Även om det är jobbigt för oss vuxna, så är det riktigt jobbigt för dem som fortfarande går i skolan. Tänk att behöva må riktigt dåligt, känna sig febrig och ha huvudvärk pga sin pollenallergi, men ändå ska man lyckas presentera på topp i skolan.

Tyvärr är det många elever som inte klarar av att presentera så bra, pga sin allergi och detta syns naturligtvis i både prov och betyg. Riktigt illa är det för dessa elever i år, då de inte ska vara i skolan med symptom. Lärare vill naturligtvis vädra så mycket som möjligt och kanske även ha lektioner utomhus. Detta är det värsta som kan hända en elev med pollenallergi, men i år är det naturligtvis inte lätt. Men jag uppmanar alla lärare och rektorer att försöka hitta en lösning som passar även dessa elever! De har också rätt till en skola där de mår bra!

Viktigt för alla pollenallergiker är att börja medicinera i tid, för att på så sätt inte få en så kraftig reaktion, och (om man inte har en svår allergi) även kunna leva ett så vanligt liv som möjligt. När ska man då börja medicinera? Jo, det är viktigt att börja ta sina allergitabletter eller sin förberedande astmamedicin när pollenhalterna fortfarande är mycket låga. Därför är det viktigt att kolla pollenprognoserna och börja medicinera i tid! På detta sätt kan många med pollenallergi ändå ha en riktigt skön vår! Nu är det bara ett stort problem, pollenmätningarna är i fara! I den övre halvan av Sverige görs nu inga pollenmätningar alls! För oss som bor i Örebro län, är läget inte heller bra. Vi har ett stort fint universitets sjukhus i Örebro, men ingen mätstation för pollen. Om vi ska kolla pollen prognosen, så måste vi titta på mätningarna från Eskilstuna och från Borlänge, sen får vi försöka göra någon egen uträkning av pollenhalten.

Nu kan du vara med och påverka för att vi ska få fler mätstationer för pollen i Sverige! Astma- och Allergiförbundet har startat en namninsamling för att sätta tryck på regeringen för att mäta pollen i hela landet. Hjälp oss gärna med att skriva under! Varje namn är viktigt! Klicka på länken nedan, så kommer du till namninsamlingen!

https://www.mittskifte.org/petitions/matpollen

Vill du kolla pollenprognosen? Här kommer en länk till pollenkoll.se

https://pollenkoll.se/pollenprognos/?gclid=EAIaIQobChMIwLHdgeb77wIVSuuyCh0qNgwREAAYASAAEgJpr_D_BwE

Mer information om pollenallergi kan man bl.a. få på Astma- och Allergiförbundets hemsida, astmaoallergiforbundet.se

https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/allergi/pollenallergi/

Text: Anna-Lena Didić

Kommentarerna är avstängda