News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Anders Bergman berättar minnen

Anders Bergman berättar minnen

2014-06-14

IMG_2162_650px-1

Ljusnarsbergs Församling inbjöd till församlingsafton sistlidna lördag.
Anders Bergman f.d Komminister och Kyrkoherde i församlingen var inbjuden för att berätta minnen från sin tid i Ljusnarsberg. År 1966 tillträdde han tjänsten som Komminister.
Då hade han en Komministertjänst i Stora Tuna. Efter att haft en konfirmationsgudstjänst där, åkte han med familjen till Ludvika för att köpa glass. Eftersom han visste att tjänsten i Ljusnarsberg var ledig fortsatte färden söderut. Han fick göra ett besök i Komministergården vilket gjorde att han bestämde sig för att söka tjänsten. Tacksägelsedagen höll han sin installationspredikan.

En liten kuriosa var att dåvarande Bergslagsposten vill ha en sammanfattning av hans predikan. Men Anders tyckte, att kunde han göra en sammanfattning, hade han inte behövt hålla hela predikan i sin ursprungliga längd.
Han minns när kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvias Eriksgata gick genom Kopparberg. Innan Anders fick guida dem i kyrkan kontrollerades densamma av SÄPO.
Han fick endast 15 min på sig att berätta Ljusnarsbergs Kyrkas historia.
Kyrkoherde Nils Marvik ansåg att Anders borde lära sig var sjukhemmen i Ljusnarsberg låg och hur de fungerade och tog honom med på en rundtur.
Han har bl.a. hållit julbön i Dammen. Där körde han i diket men bröderna Karl Gustav och Per Jansson lyfte upp bilen ur snödrivan. Ett annat ställe som han höll julbön på var i Källbäckens bygdegård som idag är restaurang Älgen.
På Rällsögården hölls också julbön. Ett år hade Anders och en av de boende en rätt så livlig diskussion om tro. Det var något han minns med vemod då den alkoholiserade mannen hade ett mycket rikt intellekt.
Anders minns att de nuvarnade komfirmationskåporna användes första gången 1970.
Då var det många ungdomar som konfirmerades. Det var två grupper i Kopparberg, med sammanlagt mer än trettion ungdomar, och en grupp i Hörken.
Det fanns fem syföreningar församlingen.
Som avslutning hade han en personlig fundering. Han tyckte att Svenska Kyrkan skulle sluta anpassa sig och stå för sin tro. Kyrkobesökarna vill känna sig trygga med vad som händer under en högmässa.

Text: Thyra Lundell Foto. Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda