News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Alexander Niclasson utsedd till ny konstnärlig ledare för Opera på Skäret

Alexander Niclasson utsedd till ny konstnärlig ledare för Opera på Skäret

17-08-17
alexander-niclasson

Alexander Niclasson, 40, har utsetts till ny konstnärlig ledare för Opera på Skäret. Han efterträder grundaren Sten Niclasson som drivit verksamheten sedan starten 2004.
– Med ena benet i den klassiska operalitteraturen och det andra i intresset för nyskriven svensk opera är Alexander väl lämpad att vidareutveckla Opera på Skärets repertoar, säger Janerik Gidlund, styrelseordförande i Skäret Produktion AB.

Alexander Niclasson är operasångare och regissör och sedan 2016 assisterande konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Han har sjungit på scener som Folkoperan, Läckö slottsopera, Drottningholm och Vadstena-Akademien och han har regisserat en rad uppsättningar på Opera på Skäret – Puccinis La Bohème och Kappan (Il Tabarro), Rossinis Barberaren i Sevilla och Verdis La Traviata. Regidebuten skedde med Kronofogdarne och slåtterölet, en svensk 1700-talsopera som efter Alexander Niclassons bearbetning blev en stor komisk succé både 2007 och 2009. Och han ser en framtid med mer svenskt på Opera på Skärets scener.

– Vi ska fortsätta spela stora, välkända operaverk, med hög internationell klass på våra uppsättningar, vilket blivit Opera på Skärets signum genom åren. Men vi ska också bredda vår repertoar med ambitionen att vid sidan av de stora verken spela nyskrivet och mindre känt material. I planen ingår att sätta upp en nyskriven svensk opera på stora scenen inom några år, säger Alexander Niclasson.

I samband med utnämningen av Alexander Niclasson övergår Sten Niclasson till att helt och hållet fokusera på rollen som vd. Under de närmaste åren ska han arbeta med att utveckla Opera på Skärets totala erbjudande och stärka samarbetet med lokala och regionala aktörer inom besöksindustrin. Det långsiktiga målet är att fördubbla antalet besökare, bland annat genom ökade marknadsföringsinsatser såväl nationellt som internationellt.

– Utnämningen av Alexander Niclasson innebär en föryngring av ledningen och en förstärkning av organisationen, vilket är nödvändigt för att realisera alla utvecklingsmöjligheter för Opera på Skäret. Nu kan grundaren Sten Niclasson koncentrera sig på att vidareutveckla Sveriges ledande sommaropera som destination och stärka Opera på Skärets roll som drivande kraft för den regionala utvecklingen, säger Rose-Marie Frebran, ordförande i Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg som är huvudman för verksamheten och ägare till Skäret Produktion AB.

Alexander Niclasson tlllträder sin nya tjänst den 1 september.

Sommarens uppsättning av Madama Butterfly är en stor publik- och kritikersuccé. Hittills är över 8 000 biljetter sålda, och uppsättningen är en av de största publikframgångarna i operahusets historia. Sex föreställningar återstår och det finns fortfarande biljetter kvar till flera av dem.

Nästan 90 000 besökare har genom åren sett sommaropera i operahuset utanför Kopparberg. Programmet för nästa år, Opera på Skärets femtonde säsong, presenteras den 24 augusti.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Janerik Gidlund, styrelseordförande Skäret Produktion AB. Tel: 076-347 49 25. E-post: janerik100@gmail.com.
Rose-Marie Frebran, styrelseordförande Stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg. Tel: 073-805 30 07. E-post: rose-marie@frebran.nu.
Sten Niclasson, vd. Tel: 070-890 15 02. E-post: sten.niclasson@operapaskaret.se.
Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: 073-516 61 23. E-post: alexander.niclasson@operapaskaret.se

Opera på Skäret är Sveriges ledande sommaropera. I det unika operahuset, inrymt i ett före detta virkesmagasin på ett nedlagt sågverk i Bergslagen, spelas varje sommar opera i världsklass. Opera på Skäret är världens enda operahus med egen tågstation. Till föreställningarna går paketresor med tåg från Stockholm. Från Örebro går direktbuss till Skäret. Paketresor med buss arrangeras från många håll i landet.

Foto: Andreas Hylthén

Kommentarerna är avstängda