News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Äldst i Sverige!

Äldst i Sverige!

2020-10-17
Den 22 augusti 1930 startade Sven Larssons fotografiska och elektriska affär i Kopparberg.
Det har gjorts efterforskningar men man har inte kunnat spåra någon annan affär i branschen som är äldre.

Sven Larsson hade tidigare startat sin bana som affärsidkare.
Redan som 16-åring började han importera grammofoner från England och USA. Han var så ung att han behövde någon affärsman som stod som mentor. Granne till honom och hans föräldrar vid Finnhyttan fanns en livsmedelsaffär vars ägare tog på sig den uppgiften.

Efter att i nio år drivit verksamheten i grannfastigheten köptes fastigheten där affären finns kvar än idag.

1966 dog Sven Larsson och de två då helt unga bröderna Sven-Åke och Lars-Erik fick ta över och driva företaget vidare. Sven-Åke vill ge Philips en eloge för att de ställde upp med personal och praktiska råd i början.

Kopparbergarn fick möjlighet till en pratstund. Det är sällan båda bröderna finns tillgängliga i affären. Nu har också tredje generation anslutet sig till företaget nämligen Thomas, Sven Åkes son. De har lite olika roller.

Sven-Åke sköter det mesta av försäljningen och kundkontakter.

Lars-Erik är den som jobbar mest ute hos kunder med t.ex parabolmontering vilket innebär mycket arbete på stege.

Tomas servar datorer, sköter inköp och är säljare i affären.
Naturligtvis går deras arbetsuppgifter i varandra när kompetensen är stor.

Utvecklingen har förändrats oerhört fram till idag och därmed sortimentet.
Första radion började bli åtkomlig för de flesta. Det var kristallmottagaren. Sven Larsson byggde själv dessa. Till sin hjälp hade han en lokal snickare som byggde fodralet.

Så kom radio med rör som var ett stort framsteg i tekniken. Nu blev det möjlighet för många att skaffa radio.

Sven Larssons sålde massor, det kom lastbilar fullastade med radioapparater i olika modeller och träslag. För att kunden skulle bli nöjd öppnade man kartongen för att visa träslaget och utseendet så att kunden fick välja vad som passade dennes smak. Det kunde bli många visningar innan köparen bestämde sig

Sortimentet har förändrats mycket med tiden. Då upptog filmrullar en hel monter.
En period var det framkallning av film som var det stora. Under en dag kunde man framkalla ett par hundra filmrullar. Två anställda hade heltidsjobb med det. Sven-Åke kommer ihåg när Ställdalsolyckan inträffade. Då stod fotograferna från Stockholmstidningarna i kö för att framkalla sina filmer och kl. 4 på morgonen efter kom det en taxi och hämtade.

När TV kom 1950 började en expansiv period för branschen. Lars-Erik berättar att första gången han såg på TV var på Hallandsåsen. Deras far tog dem med till en man som hade inrett ett rum som biosalong. Han tog inträde för att visa TV från Danmark och Tyskland innan Sverige började ha några sändningar. För att få lite tydligare bild kunde man sätta på sig solglasögon. Det stabiliserade bilden något.
Transistorradion gjord sitt intåg. Färg-TV kom. Digitalkamerorna tog bort arbetet med att framkalla film. Datorerna gjorde sitt intåg. Utvecklingen gick otroligt snabbt det var bar att häng med i svängarna. Lars-Erik tror att vi som har fått uppleva tiden från ca 1950 och framåt har fått uppleva den största tekniska utvecklingen. Visst kommer tekniken att utvecklas men inte med den hastighet som varit under den perioden.

Lars- Erik håller här i det senaste när det gäller parabol. Den på golvet ser ju inte direkt antik ut.
Kopparbergarn fick en inblick i vilken fantastisk utveckling som skett under åren. Sven-Erik, Lars-Erik och Thomas får hela tiden förkovra sig då det hela tiden kommer nyheter i elektronikbranschen. Deras kunskap har vi Ljusnarsbergare och för den delen stora delar av våra grannkommuner glädje av. Vi har möjlighet att titta på varan och prata med kunnig personal innan vi handlar. Även service och handledning när vi behöver.

Det är många som går till Sven Larssons vilket märktes när de firade för en dryg vecka sedan.
Blommorna på disken var ett bevis på uppskattning.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

¨

Kommentarerna är avstängda