News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Agneta Plejel skriver för Stadra Teater

Agneta Plejel skriver för Stadra Teater

17-12-10

Agneta Plejel skriver en ny pjäs för Stadra baserad på en roman av Bergslagsförfattaren Hjalmar Bergman.

agneta-plejel

Det är nu för tredje gången som Agneta Pleijel, en av Sveriges mest framstående författare, skriver direkt för Stadra Teater i Bergslagen. Efter de stora framgångarna 2012 med Pleijels Hör musiken söker efter orden, om Hjalmar Gullberg och 2014 Efter mitt eget huvud, om Agneta Horn gör nu Pleijel sin egna och högst fria dramatisering av Hjalmar Bergmans roman Flickan i frack, premiär 6 juli 2018.

Att vi på Stadra lyckas förena Bergman och Pleijel känns nytt och spännande, säger konstnärlige ledaren Magnus Wetterholm. Under alla tjugo åren på vår Stadrascen, har vi lyft fram många, många olika svenska författarskap. Det är nu spännande att tänka på Hjalmar Bergman, som så ofta lät sin konstnärliga själ ikläda sig kvinnliga gestalter, när han här får möta en modern författare som Pleijel med ett författarskap i myllan av vad det är att vara kvinna idag. Vi tror att Pleijel på ett väldigt kärleksfullt sätt kommer att beskriva denna historia. Och att det blir på hennes alldeles egna fria sätt, säger Magnus Wetterholm.

flickan-i-frack

Bergmans roman kom ut 1925 och tar sin början i Katja Kock som till sin studentbal beställer nya kläder i Wadköpings elegantaste butik för att få göra sig vacker, snygg och fri. Men Katjas drömmar inför festen blir slagna i slant av hennes bistre far som bestämt avfärdar alla tankar om nya kläder. Det är istället Katjas bror, känd i Wadköping som stadens stora snobb, som av fadern fått allt det han pekat på. Det är i denna stund som Katja lägger beslag på sin broders frack, klär sig som en man och går iväg på balen. Skandalen är ett faktum.

Pleijel, senast mycket uppmärksammad efter hennes roman Doften av en man, säger om sin pjäs: Flickan i frack, Hjalmar Bergmans muntra miniroman från 20-talet, är en underbar utgångspunkt för en revypjäs. På 20-talet slog ett nytt kvinnoideal igenom: La Garconne, den oförvägna pojkflickan. Sen följde feminismens framstötar för demokrati, Eros och jämlikhet. Med bakslag förstås, krig och totalitarism, fram till dagens duktiga flickor som bränns ut av kraven på sig själva. (…) Flickan som drar på sin brors frack i Örebro vet kanske inte vad hon satte igång, men det var en hel del. Hur blev hon så tuff och varför fick hon gråta så mycket? Musik och dans och försvar för det bästa i människan, som är kärleken.

Biljetterna släpps på Teaterfoajén i Nora och nortic.se den 9 december. Under Nora julmarknad den 9-10 december har Teaterfoajén öppet mellan kl. 10-16, då säljs också presentkort till föreställningen att ge bort i julklapp. Spelperiod 6 juli – 5 augusti 2018.

Stadra Teater, Bergslagens vackraste spelplats intill den byggnadsminnesförklarade Stadra Herrgård, har genom åren lyft svenska författarskap som Ylva Eggehorn, Hjalmar Gullberg och Henning Mankell på sin scen. Förutom teater finns här teaterkaféet Paradiset intill sjön Greckens strand, konstutställningar och en skulpturpark. Teatern ligger 45 minuters bilfärd från Örebro längs väg 244 och lockar flera tusen besökare från hela Sverige varje sommar.

För mer information, kontakta Magnus Wetterholm: 070 538 19 95

www.stadrateater.se

info@stadrateater.se

0587 31 13 05

Teaterfoajén: Storgatan 8, 713 31 Nora

Kommentarerna är avstängda