News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Affe, Molly, Yindi och många fler möttes för att ha roligt och täb

Affe, Molly, Yindi och många fler möttes för att ha roligt och tävla

2020-10-12

Ett startnummer till föraren och ett tuggben till hunden. Så inleddes lördagens tävling i lydnad på Bergslagsvallen i Ställdalen. Därefter var det dags för hundförarna att gå banvandring med tävlingsledaren, men hundarna syntes ännu inte till! Snart nog kom de, en och en med sin förare och visade upp dagens form i lydnad.

Tävlingsformen är lydnad, men det viktigaste är att ha roligt! Det försäkrar flera av de deltagande på lördagens tävling anordnad av Kopparbergs Brukshundklubb. Det är en härlig syn att se samspelet mellan hunden och föraren. Det är som om hunden vid varje tävlingsmoment med sin blick frågar ”bra så?” och får en stilla bekräftelse. Här finns inget godis i fickan. Det får vänta!

Det är lite nervöst för deltagarna i startklassen, i alla fall för förarna. Det är de som ”är på väg upp” och domaren uppmanar eller rättare sagt uppmuntrar hundförarna ”glöm inte att andas”. En deltagare svarar ”glöm inte att vara snäll. Tänk på att vi är nybörjare”. Sedan är det dags för ett djupt andetag och ut på gräsplanen och ha roligt!

Dags för samling. Åsa Tiderman tävlingsledare, Barbro Olsson ordförande Kopparbergs Brukshundklubb och domare Henrik Karlsson.

”Vi hade en bra dag idag”, säger Moxie och Inger Olsén från Knottebo BK när vi träffas efter väl genomfört program. Och de verkar båda mycket nöjda och glada och kan släppa loss. Moxie är en border collie, 3 år gammal och tävlar i Lydnadsklass 2. Inger bekräftar vad jag ser ”vi har roligt tillsammans”. Inger har haft hundar tidigare och för henne är det självklart att tävla. ”Det blir en hel del träning, och all träning är rolig för oss båda två”, säger Inger och det är inte utan att Moxie instämmer. Moxie är en vallhund och efter tävlingen åker de hem till fåren i Kumla och till sin andra hund som hon också tävlar med. ”Jag lägger mycket tid på mina hundar. Det är ett intresse och ett nöje, säger Inger och tillägger ”Huvudsaken är att man har roligt”. Placering? De vann sin klass – GRATTIS!

Pia Juntunen lämnar planen med Lita (utanför bild!) med en 10-poängare av domaren.
Sedan är det dags för en stunds bus.

Domarens bedömning går inte att överklaga. Poäng utdelas från högsta 10 poäng till lägsta 0 poäng, och däremellan halva poäng.

Idag är Åsa Tiderman tävlingsledare. En annan dag är hon av de tävlande med någon av sina fyra hundar.

Alla hundar tyckte om att hoppa!

Nikki och Lita väntar på kommando.

Domaren Henrik Karlsson och tävlingsledare Åsa Tiderman ger sin samlade poäng av tävlingen och allas insatser tillsammans!

Text och foto: Gittan Holmström

Fakta
I lydnadsklass ska hunden utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.
Svenska Brukshundklubben

Kommentarerna är avstängda