News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Samtalskväll på biblioteket

Samtalskväll med blues på Biblioteket

14-05-14
zetterberg1

I torsdags var det dags för en ny samtalskväll på biblioteket och berättare var Sven Zetterberg (62), som dessutom underhöll med levande musik tillsammans med Mikael Kähäri.

Sven berättade att han kom som väldigt ung från Norrköping till Ställdalen och fick kämpa ordentligt för att bli av med sin dialekt. Norrköpingska gick väl inte riktigt hem i Ställdalen.

Den första lärarinnan han fick här kallade barnen för ”Knotta”, för att hon var så liten. Hennes syster, Birgit Jansson, kallades ”Kemicka” och hon var känd nere i Europa, för Svens far Nils Zetterberg träffade tyskar, som frågade efter henne, när han var där.

I tredje klass fick Sven en ny fröken, som hette Britta Berg och hon var mycket frireligiös. När eleverna hade gjort något bus, fick de som botgörning sitta och läsa bibeln, men när han började femman, fick han en magister som spelade munspel och gick under smeknamnet ”Tuttan Kamon”. Som alla Ljusnarsbergare säkert redan vet, så är det här en plats, där nästan alla går under smeknamn, åtminstone bland den lite äldre befolkningen.

Det här med musik blev intressant och Sven började spela Blues 1964, efter att ha lyssnat på Mick Jagger, och startade ett eget band, Greenwich Attac, tillsammans med några kompisar på Ljusnarsskolan, som den då hette.

Första spelningen skedde 16-17 i Brattbergs Bygdegård och gaget var en Loranga att dela på. Det gick väl bra, men så kom en pop-bands-tävling i Ställbergs Folkets Hus och där stod katastrofen på lur. Grejorna gick sönder och omgivningen tyckte allt var helt värdelöst.

Men skam den som ger sig. Sven gick tre år på Lindeskolan under den tid när man inte längre tog någon Studentexamen och där träffade han den nu välkände och starke lindesbergaren Anders Ceder, som spelade gitarr. De två började lira ihop och med blev också en pianist i Kopparberg, Kurre Jidstrand. Sedan dess har det blivit en hel del musik och Sven tilldelades Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1989.

zetterberg3

Sin yrkesbana startade Sven på Ställdalens bruk där han trivdes och tjänade pengar till sina instrument. Bl a köpte han ett munspel på Sven Larssons och det går bevisligen att spela på än i dag liksom en slide guitar från 1959.

zetterberg2

Den här kvällen bjöds också på fin musik av Sven Zetterberg tillsammans med spelkompisen Mikael Kähäri inför en publik, som fyllde Kopparbergs bibliotek. Vilken kväll! Vilken ambassadör för vår kommun! Vi får vara mycket tacksamma.

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda