News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Konst & Rally vid Skogshyddan

Konst & Rally vid Skogshyddan

2021-08-07

Nu är programmet klart inför årets ”konst- och rallyutställning” vid Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås. Evenemanget äger rum helgen 4-5/9 mellan kl. 10.00–17.00. Vägen är pilad förbi hyttan, som Ernst Kirchsteiger renoverade. Den avslutas med färden uppför den branta skräddarbacken.

Extra roligt att få visa upp Janne Westlunds imponerande bilbygge. En Opel Ascona A som det arbetas för fullt med i Bångbro nu. – Den 14/8 åker jag som föråkare i SM-tävlingen i Kil, berättar han. Bilen är försedd med en cross-flow motor som byggts i Tyskland! Den bromsar hela 237 hkr. Med skärmbreddare och den snygga takdesignen ser bilen ut som en ”fabrikare”, som ingick i Opelstallet under 70-talet. Det här är en vinnarbil i klassen Appendix K! Nu finns tillfälle att granska pärlan på nära håll! Kom och se Janne Westlunds Opel Ascona A CF rally.

Här ser vi Lars Persson från Nyhyttan vid sin lastbil Volvo N86 från 1971. Han har precis klyft ved och hela flaket är fullt. – Den här lastbilen har jag haft sedan 1994, berättar Lars. Jag köpte den av Bygghandlaren i Nora. Sedan rustade jag upp den under 5 års tid. Den stod så gott som på bara chassit. Byggde nytt träflak bl.a. Nu använder jag den mest till sandning av vägarna i Bergslagen vintertid, då sätter jag på snökedjorna. Säga vad man vill, men den här lilla gröna fina lastbilen passar liksom in i bygden. Kom och se Lars Perssons 50 år gamla lastbil i bruksskick.

Karin Pettersson vid sommarstugan i Skogshyddan provhänger sina akvareller. Karin har många kurser bakom sig och har en egen ateljé i Örebro. – Verken i år är av lite större format och är naturinspirerande, men har abstrakt karaktär, upplyser hon. Många gånger blir det flera ”hängningar” innan man blir nöjd. Men vi har satt upp befintliga lister, så det är bara att prova sig fram. Kom och se Karin Petterssons härligt abstrakta akvareller, inspirerade av Bergslagens natur.

Vem kommer inte ihåg de framgångsrika bröderna som körde för Hällefors MK, Sture och Tord Lindberg? Här har vi en comebackande broder. Låt mig presentera Sture Lindberg med sina söner. Fr.v. Tommy Lindberg, Martin Lindberg och pappa Sture Lindberg. – Den här bilen köpte jag för två år sedan, sen kom pandemin. Jag har bara provkört den lite. Karossen är så gott som nybyggd efter en rullning av tidigare ägare. Därefter genomgången av Mats Karlsson. Den är snabb, motorn ger 190 hkr. Tommy kommer sköta servicen och Martin vara kartläsare. Kom och se Sture Lindbergs fina Opel Ascona B rally.

I garaget vid Skogshyddan är det fullproppat på väggarna med resultatlistor, bilder, utrustningsdetaljer från tävlingar under 70-talet. Därefter Klassiska Rallycupen under 90-talet. Sträcktider från tävlingar, tabeller, fotografier, tekniska detaljer. Bilden ovan från Badarsvängen i Hallsberg 1976, kartläsare Tomas Lindqvist. Undertecknad vid ratten.

Keramikern Jennie Henriksson i aktion på KKV:s verkstad i Örebro. Hon är uppväxt i Gammelhyttan och hennes verk inför årets utställning inspireras av vad som lever under jorden i Bergslagens skogar. Hon började tänka på svamparna … – Först skissar jag, därefter gör jag skulptur efter skulptur. Jennie är bl. a. utbildad i Oslo. Kom och se Jennie Henrikssons figurativa och surrealistiska verk.

Text och foto:
Nils-Brage Pettersson

Kommentarerna är avstängda