mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Rökeri och Skafferi

14-10-07
Man brukar ju ibland tala om ”naturens skafferi”, men sällan menar man då något så bokstavligt som den lilla gårdsbutiken i Östra Kumlan. Är man invånare i den norra delen av Ljusnarsbergs kommun är det kanske inte så svårt att ta sig dit på de vindlande skogsvägarna, men för utbor som Kopparbergar'n är det inte lika lätt. Så för säkerhets skull fick GPS:en peka ut färdvägen när vi gjorde ett första besök. Nu visade det sig att det ju inte alls var så svårt egentligen. Det var ju bara att följa skyltningen från Ställberg.

Väl framme på gården möttes vi av Dennis Fältström, som driver gårdsbutiken tillsammans med sambon Ingela Bornström. Vid vårt besök var bara Dennis hemma, men mångsysslande Ingela torde vara känd av de flesta, bland annat genom sitt engagemang i ”Kulturglimtar”. Vi återkommer gärna i en särskild artikel med fokus på Ingelas verksamheter också, men den här gången står Dennis i centrum.

Ni har nog mött dem båda två, som torghandlare och marknadsknallar (kanske nu senast på Gammelmarken i Kopparberg), men har ni varit in i deras gårdsbutik där hemma?

Dennis tog oss genast in dit och pratade sig varm för de varor som hyllorna där inne dignar av. Först ser vi bara burkar och flaskor i glada former och färger, men när blicken slutar irra runt och stannar lite längre här och där, blir allt tydligare.

- Rökeriet är den centrala delen i verksamheten, säger Dennis. Jag har hållit på i ungefär 15 år vid det här laget, och lång erfarenhet är grunden för jämn och god kvalitet. Jag röker regnbåge som är odlad i Dalälven, men även sik och abborre. Abborre har varit mycket efterfrågad i sommar, faktiskt.

Dennis röker inte bara fisk för egen försäljning, utan tar även emot uppdrag av andra. Medan Kopparbergar'n är på besök kommer en bil med kunder, som har med sig ett tiotal egenhändigt fångade regnbågar. 

Medan Dennis är upptagen med sina kunder passar vi på att se oss omkring lite mer i butiken. På en del burkar står det ”Ställbergs Skafferi”. Det är ett varumärke för de produkter som tillverkas på gården. 

Där finns tomatmarmelad, vinbärsgele och rabarberchutney och på en annan hylla hittar vi flaskor med liknande etiketter. Flaskorna innehåller bland annat dragonvinäger och vill man ha färska lingon på gröten till jul kan man här köpa en flaska vattenlingon.

- Ställbergs Skafferi är Ingelas produkter, säger Dennis. Men hon gör även annat som ljus och keramik.

Han visar oss också ett fat med vackra handgjorda praliner, också de är Ingelas skapelser.

- Det är inte så många kvar just nu, för pralinerna har haft en strykande åtgång på marknaderna, säger han. För övrigt säljer vi en hel del varor från andra tillverkare. 

Här finns drycker från Tillmans Musteri, leverpastej och konserver från Sikfors Herrgård, samt rapsolja, senap kryddor och dressingar från flera lokala tillverkare.
Det är inte utan att det vattnas i munnen på både herr och fru Koparbergar'n, och när vi lämnar den lilla gårdsbutiken bär vi med oss en tung kasse med delikatesser. 

- Priserna då? undrar ni. Mycket humana! konstaterar vi.

Att butiken är populär kan vi konstatera, för nya kunder strömmar till just när vi ska lämna gården.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm