News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Jorden runt på en timme

Jorden runt på en timme

2018-04-04
Internationella gruppen i Ljusnarsbergs Församling hade engagerat Jan Hedberg för att berätta om två projekt som Svenska Kyrkan stöder. Det blev mycket mer.

11 IMG_1358_650px-1

En stor publik fick valuta för sitt besök i Ljusnarsbergs kyrka den här tisdagskvällen.
Kyrkoherde Carina Särnqvist hälsade Jan Hedberg välkommen. Hon berättade att temat för kvällen var andra länder och att det inte var bara hjälp som behövdes utan också samarbete.

01 2018-03-650px_-3

Jan Hedberg är välkänd bland Kopparbergarna eftersom han är född och uppväxt i byn.
Han har också arbetat som ambulansjuksköterska vid Lindesbergs lasarett i många år.
Men nu tog han oss med på en resa i 25 länder. Han driver en resebyrå, Skogsresor, som vänder sig både till företag främst inom skogsnäringen men även till privatpersoner.

10 2018-03-10_650px-1

Kopparbergarn satt bredvid Anna-Maria Vik som var med på en resa till Nepal förra året.
Vi har pratats vid tidigare och hon berättade att det var ingen vanlig turistresa. De besökte sjukhus och fick träffa männsikor i deras vardagsliv.
Programmet började med en kort film där Svenska Kyrkans chef för internationellt arbete Erik Lysen berätttade om några projekt som idag får ekonomiskt stöd men också hjälp till självhjälp.

02 IMG_1346_650px-3-1

Jan började med att berätta om sitt företag och visa bilder från resorna som gjorts sedan företaget bildades 1994. Nu gick resan i högt tempo från Alaska till Chile i Amerika.

03 IMG_1347_650px-1

I USA finns ett väldens största träd. Det har en omkrets på ca 12 m och det går att åka bil igenom det. Ägaren av trädet tjänar ca 3 milj./år i inträde.

Färden fortsatte till Europa där Polen, Portugal och Holland besöktes.

04 2018-03-10 RAW_62_650px-1

Vi fick beundra vyer över Norska fjordar.

05 IMG_1349_650px-2_redigerad-1

Timmerhuskulturen i Sverige var ett besöksområde som intresserade både svenskar och besökare från andra länder.
Så gick resan vidare mot Finland och Ryssland. Jan gav en jämförelse mellan Sveriges och Ryssland yta. Det får plats 44 Sverige på dess areal.

07 IMG_1351_650px-1

Vietnam, Hongkong och Kina var några resmål. I Kina är svensk gran till barnmöbler status. Dess ljusa färg har kommit att attrahera kineserna.
Australien och Nya Zeeland besöktes.
Vi fick också några bilder från besök i Östafrika, Kenya och Tanzania.
Vackra bilder och Jans målande berättelse gjorde resan till en stor upplevelse.

08 IMG_1353_650px-1

Så var det dags att besöka Sydafrika. 1979 kom Ingrid le Roux till Capstaden. Hon är född i Hedemora och läkare. På en kort film berättade hon lite om sitt arbete med bl.a. HIV smittade och TBC sjuka. När Ingrid kom till Sydafrika styrde apartheitpolitiken.

09 IMG_1354_650px-1

De fattiga och färgade depoterdes till kåkstäder utanför staden där mycket hög misär rådde. Det blev hennes mission att stötta främst mödra- och barnavården i dessa städer av korrugerad plåt.
Under åren som gått har hon byggt upp 6 kliniker. Men det som betytt mest är 200 mentormammor som utbildats. Det är kvinnor som själv varit utsatt och fått hjälp. Tack vare sin utbildning kan de nu stödja andra mammor. Utvärderingar av hennes arbete har verifierat att hennes engagemang har gjort stort skillnad.
Nu har sjukvården i Sydafrika blivit mycket bättre. Den stöttas av regeringen. Men fortfarande behövs Svenska Kyrkans stöd.
Det har kommit ut en biografi om Ingrid le Roux skriven av Lisbet Gustavsson. På framsida av boken finns ett citat av Desmond Tutu om Ingrid. ”En vän som sprider hopp”

06 IMG_1350_650px-1

Så reste vi till Nepal och det sjukhus som Svenska Kyrkan är med och stödjer både ekonomiskt och praktiskt.
Nepal är ett litet land ungeför 1/3 del av Sveriges yta. Landet består av allt från lågland och regnskogar till höga berg. Himalaya är 8848 m högt.
Sjukhuset är enkelt men ändamålsenligt. Anhöriga sköter patienternas primära vård och delar säng under natten. Eftersom det finns många öppna eldar är brännskador en av de vanligaste skadorna men också frakturer och ormbett hör dit. Man bedriver sjuksköterskeutbildning på sjukhuset.
Ambulansen är ofta en korg på ryggen då det på många ställen är svårframkomligt. Det finns ytterligare ett sjukhus i Nepal. 169 kliniker finns utplacerade i landet dit personal från sjukhusen tar sig med jämna mellanrum. Ett överslag gör att man tror dessa ”vårdcentraler” tar emot ca 100000 patienter per år. Medellivslängden var förr mellan 30 – 35 år nu har den höjts till 60 – 65 år så det märks att sjukvården har betytt mycket för landets befolkning.
En annorlunda sed i Nepal är att det går att köpa en biljett för att få delta i kremeringen av en avliden person.
Jan Hedberg sade att för honom har möten med människor blivit väldigt viktiga när han engagerat sig i hjälpprojekt

13 IMG_1368_650px-1

Den 17 april kommer Jan att få ta emot ett prestigefullt pris, Guldkvisten, av kung Carl XVI Gustav. I motiveringen till priset står det att Jan med lust och nyfikenhet som viktigaste färdmedel hjälper oss att upptäcka naturens stora och små mirakel lika väl som näringslivets. Jan bygger förståelse, kunskap och vänskap mellan Sveriges skogsbruk och stora skogvärlden där ute. Det är också värt att hylla Jans arbete för att locka fler besökare än skogsmänniskor att lära känna skogens underbara värld. Föreningen Skogen som utser pristagare.

12 2018-03-10 _650px-1

Birgitha Hedin Hermansson, medlem i kyrkans Internationell arbete, avtackade Jan med blommor och lyckönskade till utnämningen.
Det blev en minnesvärd kväll. Publiken var mycket nöjd. Ett bevis för det fick Kopparbergarn nu på morgonen när Birgitha meddelade att den frivilliga penninggåvan från publiken efter föredraget uppgick till 3 050:-. Denna gåva kommer att delas lika mellan projekten i Sydafrika och Nepal.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda