News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Insändare 2013

Insändare 2013

13-07-14 Svar från Turistbyrån

Vad det gäller Bondstollen, så har den inte varit öppen för besökare på många år. Länsstyrelsens miljövårdsenhet satte stopp för utpumpning, och därmed vattenfylldes Bondstollen. Detta fick givetvis till följd att visningar inte går att genomföra. Att det fanns en skylt med info om visningar har vi missat, ska omedlebart tas bort.

Kan väl tycka att det är lite synd att vi alltid ska få sådan här information via anonyma insändare, svårt att få den feedback som man ibland kanske vill ha.

När det gäller skyltningen av Kopparstigen, så finns det planer på att tillverka nya. Hembygsdföreningen har visat intresse för detta. Tyvärr så är det så att, när liknande ”Stigar” och besöksmål ställs iordning, så verkar det nästa alltid som om man glömmer bort det där med tillsyn och underhåll. Kopparstigen städas av en förening en gång i veckan under säsong, och eventuella åtgärder som behöver göras, rapporteras in till Kommunen, och som sedan servicegruppen tar hand om.

Turistbyrån Gruvstugutorget

13-07-14

VAD HAR HÄNT MED GRUVSTOLLEN?

I Ljusnarsbergs kommun finns många sevärdheter som är väl värda att visas för besökare. I början av veckan hade jag besök av vänner från en annan del av landet. På programmet stod naturligtvis en sightseeing i Kopparberg. Första stoppet gjordes vid ingången till Gruvstollen. Döm om vår förvåning när vi kunde konstatera att hela utloppet var fyllt med slam. Endast en liten öppning av ca en halv meter återstod, resten var begravt under slammassorna. Vad har egentligen hänt? Har det något samband med den verksamhet som pågår uppe vid Gruvbacken?

Då Anders Bogland var aktiv inom turistbranschen kunde man göra en guidad tur i gruvgången. Det skaffades fram hjälmar och regnkläder, elektriskt ljus installerades, pumpar sattes in och en reservutgång iordningställdes. Allt detta har nu gått till spillo.

Det pratas och skrivs mycket om det miljöfarliga vattnet som lämnar gruvområdet. Huvuddelen av detta rinner ju ut genom gruvgången och skulle lätt kunna processas så att tungmetallerna fälldes ut. Idag rinner det ner i marken alldeles norr om gamla Frälsningsarmens byggnad där det försvinner ner i marken och letar sig på okända vägar ner till ån.

Efter det oväntade resultatet av besöket vid gruvgången gjorde vi en mindre vandring på Kopparstigen. Man kan då inte undgå att lägga märke till att flera av anslagen behöver bytas ut. Fuktskadad information och tavlor som lutar borde inte få förekomma. Den stora blygrytan ser ut att användas som papperskorg, marken under pivån är fylld med cigarettfimpar och ett antal tomma ölburkar skvallrar om vilka som brukar uppehålla sig där. Ovansidan av den gamla träbälgen har ruttnat sönder och ligger spridd i grannskapet. Den stora informationstavlan på hjulhuset som beskriver kopparsmältningen var dock oskadad. Det är synd att man inte kan se det mäktiga hjulet.

Vår resa fortsatte upp till Finngruvan. Området är ju vackert och utsikten bedårande. Men vid parkeringen möts man av ett skadat gruvstängsel runt det gamla Kronschaktet. Två av stolparna var skadade och lutar in mot öppningen. På anslagstavlan, som rymmer tre A4 sidor, satt en information om att man kan köpa en bok om Persbergs odalfält, en fuktskadad text om Finngruvan samt ett pekpinneliknande anslag från Ljusnarsbergs kommun där man på tre språk ombads att ta med sina sopor hem. I övrigt var det rent och snyggt på platsen. Kanske gör anslaget trots allt nytta.

Även vid Finngruvan skulle det var möjligt att med små medel samla upp vattnet som lämnar gruvhålen och fälla ut de skadliga metallerna. Vattnet rinner ut på en punkt och fortsätter sedan utför sluttningen för att till slut hamna i Högforsälven. Det ryktas att under jord i Finngruvan skall finnas två salar nästan lika stora som en fotbollsplan. Kanske något att ställa i ordning för turisterna.

Om man sammanfattar dagens upplevelser kan man som ljusnarsbergare inte annat än skämmas lite grand. Vems ansvar är det att turistmålen inte hålls i bättre skick? Är det Kommunen, Turistbyrån, Hembygdsföreningen eller någon annan som är ansvarig? Enligt Turistbyrån är det fortfarande möjligt att besöka Bondstollen. Det är bara att ringa 80555 så kan man få se gruvgången, står det på en med lavar beväxt tavla. Vet Turistbyrån om att gruvgången är igenslammad? Har guldvaskningen tagit all tid från personalen? Förresten vad blev det av ”Ljusnarsbergs sju underverk” som fick så stor uppmärksamhet för några år sedan?

När nu Kopparberg kommer att få ett stort antal besökare intresserade av mineral i samband med den så kallade Guldruschen känns det väldigt genant att inte kunna visa dessa besöksmål som knyter an till kopparhanteringen i bygden på ett bättre sätt. Då det nu bara återstår ett par veckor till arrangemanget är det i senaste laget att göra några förbättringar och förändringar.

Men frågan återstår. Vad har hänt med Gruvstollen?

Besvikna besökare
Gruvstollen Gruvstollen

Infotavla

13-06-13 Insändare till hundägare

Jag håller delvis med insändaren att hundar skall vara kopplade vissa delar av året om man inte har ordentlig upsikt över sin hund. Problemet är att det inte finns något inhängnad omräde i Kopparberg, där hundarna kan springa lösa och leka med varabdra, Varför  inte ordna en hundrastgård som de har i Lindesberg t ex. Jag tror säkert att om kommunen ordnar ett sådant ställe så finns det säkert frivilliga att hålla rent och sköta området till allas trevnad. Vi är ju väldigt många hundägare i Kopparberg så behov finns. Något att tänka på för kommunen eller någon annan instans?

Hundägare

13-06-12

Heja Lapplisa. Det finns fler ställen där det är ont om parkeringsplatser, t.ex. utanför Kopparhallen. Där MÅSTE man ju åka ända ner bakom hallen och vänta några sekunder tills hissen kommer ner. Då är det bättre att ställa sig i stoppförbudet utanför affären. Det är synd att de inte har drive in!

Frida

13-05-10 Parkeringsproblem?

bomb-2bomb-2vardcentralen

Som alla vet är det ju helt otroligt ont om parkeringsplatser i Kopparberg, i varje fall sådana som är riktigt nära dörren på det hus man ska till. Och skulle det till äventyrs finns plats att ställa bilen inom bekvämt avstånd, så står det naturligtvis redan någon där. Som till exempel här om dan, när jag skulle till vårdcentralen. Det var så många som redan parkerat i på- och avstigningszonen, att jag blev tvungen att leta upp en av de lediga platserna på parkeringsplatsen i stället! I den bortre av dem! Nästan ute vid gatan! Minst 15 meter längre att gå! Och jag som hade bråttom! Fast kanske inte lika bråttom som dom andra, dom där som redan hade parkerat i zonen. I varje fall var de där före mig, och deras bilar stod kvar även efter att jag uträttat mitt ärende på vårdcentralen. Bilarna stod kvar även efter att jag tagit mig alla 25 metrarna från entredörren tillbaka till min ruta på parkeringen.

Lapplisa

bomb-2

13-04-24 Snabb god vård

Man får ofta höra hur dålig vård vissa får och hur länge man måste vänta på hjälp. Jag tror säkert att det kan vara så, men det är nog också dessa tillfällen, som beskrivs i media. De gånger när hjälpen snabbt är på plats och allt funkar bra, är inte lika sensationella nyheter.

Jag föll på kvällen därhemma och axeln gick ur led. Det ger en intensiv smärta och maken ringde till 112 och bad om en ambulans. Den fanns i Kopparberg och var i Stjärnfors på ca. 10 minuter. Långa minuter för mig visserligen, men snabbt i realiteten.

Jag låg i trångt utrymme och kunde inte sänka armen, utan måste lyfta upp den, om inte smärtan skulle bli totalt olidlig. En av ambulanskillarna tog sig runt mig och höll upp armen åt mig medan den andre satte en infart i andra armen och gav morfin. Sen pumpade de upp ett stöd kring den skadade axelleden och armen. Hela tiden pratade de lugnt och trevligt, så jag skulle känna mig trygg och lyfte över mig till ambulansbåren.

Hela vägen till Lindesberg fortsatte killarna att prata, ge morfin och hålla armen i det läge, som gjorde minst ont och på akuten i Linde tog de genast hand om mig och gav något muskelavslappnande. Efter att jag legat på mage en stund med armen hängande och en tyngd i handen, kunde läkaren lägga leden rätt igen. Att det var OK syntes på de röntgenplåtar, som togs efteråt. Sen ringde de efter en sjuktaxi.

Visserligen tog allt tid och klockan hann bli närmare halv två på natten innan jag var hemma igen, men allt gick som på räls. Jag hade väl lite tur, för läkaren berättade att det hade varit mycket under dagen och en del patienter hade fått vänta en hel del.

Jag är otroligt tacksam för den vård jag fick. Trevlig personal, som gör sitt allra bästa, för att man ska ha det så bra som nånsin går, gör att man trots all kritik ändå törs lita på, att man får den hjälp man behöver när olyckan är framme.

Inger Aftonljus på bättringsvägen

bomb-2

13-04-21
vaghal-lars-borg

Det här är ett potthål, det skiter Trafikverket i ???? Vägen mellan Ställberg-Hörken.

Lars-Olof Borg

bomb-2

13-04-08 Nytt
Kopparberg,en ort dit många även utifrån åkte och handlade till vad har det blivit av det?
Jo ett ställe där man köper mjölk,när man storhandlar vill man inte bära hur långt som helst.Kopprhallen ja en välsorterad affär men bär allt till bilen.Tidigare kunde man parkera på den nuvarande stenöknen utanför,det får man inte nu.Varför?Ingen levande varelse finns ju där!De mindre affärerna slår igen, ingen kan parkera och handlar i Linde eller Ludvika.Att ta bort p platser straffar sig allrahelst som de som är ämnade för två bara räcker för en.Kan inte upphovsmannen till detta vansinne få en fallskärm eller ngt liknande så vi kan gå tillbaks till det tidigare?
Vet inte om någon råkade illa ut på gatorna i Kopparberg på den tiden om inte varför göra det så jävla bökigt?
En sur och som oftast grinig
T

Kommentar

13-04-08
Det är högst olämpligt att parkera bilar på ett torg som är till för torghandel, därför är det parkeringsförbud på torget. men vissa kan inte läsa verkar det som.för övrigt finns det en parkering bakom ica. lite intressant är det att parkeringen i ica i lindesberg är längre ifrån den i kopparberg, men inte gnälls det om det i lindesberg att de inte får parkera på torget framför ica där! sluta gnäll nu och se det possitiva i att ha en uppfräschad bykärna, sunkighet lockar inte turister det borde du väll veta?
byhålebon

bomb-2

13-04-19
Det blir nu fler tomma fönster i Kopparberg då Fagers har gett upp.En naturlig konsekvens då man inte går hur långt som helst för en kopp kaffe och ev ett vinerbröd. Säg inte att den gamla ”Konsum parkeringen” är nära,där var det då fullt i fredags då jag kom.Att människan uppfann hjulet var inte genialitet utan lathet.Setill att det går att stanna sin bil, gå in ,handla, och åka därifrån.För min egen del har sjukdom förhindrat mig att t.e.x handla på Kopparhallen.Smal trappa, hiss,flitigt använd och långt till bilen.Det fanns idag inte en människa i stenöknen!Fräch bykärna? Såg det i vintras då snöröjarna hade ett h..e med alla stolpar och höga kanter.Allt går att göra bra, men i vår by har man gjort det sämre.
MVH
Tjalle Tvärvigg

13-04-29
Tjalle om du inte orkar gå så långt så be om en permobil. förövrigt så är det ju längre och gå från stenöknen än från baksidan av ica. hoppas att du får en permobil, det finns bidrag för sånt. lycka till!
byhålebon

13-05-09
Grattis Byhålebon,du kan snart bygga älgpasset utanför Kopparhallen.Den torghandel du talar om är väl är minimal.
En större kundkrets kanske finns bakom Kopparhallen,där man kan parkera.Kanske det kan bli fler stånd där.
Lekplatsen på stenöknen kan med lämplighet plaseras i närheten av sommarfiket,ta en kaffe ha koll på barnen och njut!Då kan vi som är lata och lytta parkera utanför de affärer som ev finns kvar.
Om byhålebon har en avesion  eller känner en stor motvilja mot att det blir för bekvämt så finns möjligheten att parkera någonstans i pereferin  och promenera  in till samhället.Men även lättmjölken är tung,så köp en ”dramaten”.
MVH
Tjalle

13-05-10
tjalle, om torghandeln står där det är parkering så får ju de bilburna färre platser att ställa sig på. ingen dör av att gå några meter förövrigt kan du alltid parkera på gamla  ok macken, om du har något emot att åka hiss eller gå i trappor. malmtorget är inte alls något öken område, men visst parkera där ni inte ska sen kan ni gnälla på att det är öken, men bita er i svansen gör ni, förövrigt öppnar snart guldkringlan i fagers så då har denna öken i sommar tre fik!

Byhålebon

bomb-2

13-04-08 Till hundägare
Här i Ställdalen finns en hundägare som ser ut som en vattenskidåkare när han rastar sin jycke.Det är ingen Mops ellerTax utan en vovve på ca 30-35 kg och han är unghund.
kommer en människa,bil eller tåg blir vovven galen!Vad händer när kopplet brister?
Alla talar om problemet,men vad gör man?En blandning av Mastiff,Doberman och en del shchäfer är ju inte att leka med!Har kennelklubben något tips?Kan någon hjälpa till?
En exteriört helt underbar hund men utan kontroll.
Tvärvigg

bomb-2

13-04-08 Läste om Hoppe och hans affärer och problem,det ringer en klocka i mitt öra! Är han lösningen på problemet med boendet i Ställdalen. Finns ingen seriös lösning?
Tvärvigg

bomb-2

13-03-17 INSÄNDARE TILL HUNDÄGARE!
Vi är många som tycker om att vara i skog o mark, även fast vi ej har hund. Det är ett problem med hundägare som låter hundarna springa lösa…speciellt på skogsvägarna omkring Bergslagsvallen i Ställdalen. Även fast Brukshundsklubben har slagit ner sitt säte där, betyder det väl inte att ni har frihet att låta hundarna löpa fritt i skog o mark eller??? Vi är många som använder dom fina skogsvägarna till skidåkning på vintern, och annan motion resten av året. Anser att vi har all rätt att vistas i naturen utan att behöva leva med rädslan att möta lösa hundar. Det finns faktiskt människor som är hundrädda!!
Naturälskare.

13-03-18 Kommentar till ”Naturälskare”
Tyvärr är det inte bara där i Ställdalen som man kan möta lösa hundar. Har själv hund som får springa lös endast hemma på den inhängnade tomten. På alla andra ställen ska hundar vara kopplade om det inte gäller jakt.
Lars EG

13-03-19 Kommentar 2
Från 1 mars måste alla hundar vara kopplade
Alla hundägare uppmanas att under tiden 1 mars–20 augusti ha extra koll på sina hundar.
Antingen måste hundarna vara kopplade eller stå under jämförbar kontroll.
Viltet får inte störas av lösa hundar utan måste få vara ifred under de vilda djurens föryngringsperiod.
Från och med den 1 mars, när viltet är som mest känsligt för störning, är det hundförbud. Nu börjar djurens föryngringstid och den måste respekteras. Fram till den 20 augusti pågår hundförbudet. Därefter gäller att hundar inte för löpa lösa, annat än vid jakt eller jaktträning.
Det är regeringen som beslutar om tiderna och de står angivna i Jaktförordningen § 16.
Jägareförbundet uppmanar därför alla hundägare att respektera hundförbudstiden med hänsyn till viltet.
På de flesta håll i landet är det just nu gott om snö, vilket också försvårar för många djur att röra sig.
Om din hund är okopplad måste den befinna sig nära dig så att du omedelbart kan kalla in den vid behov. Den ska således gå ”fot”, inte 10 m bort!
Undantaget är när man behöver använda en hund för spårning vid så kallat eftersök av trafikskadat vilt.
Enligt färsk statistik finns det idag 730 000 hundar i Sverige. Av hushållen är det 13 procent som har hund.
Om du påträffar en lös hund ska du underrätta polisen. Är du markägare får du koppla hunden och underrätta ägaren, vars telefonnummer förhoppningsvis finns angivet på halsbandet.

Särskilda regler om hundhållning finns i olika län. På länsstyrelsernas gemensamma hemsida.

Här kommer ett klipp från Naturvårdsverkets hemsida istället angående lösa hundar i skog och mark.
”Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.
Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.”

Länk till denna sida: www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen
Camilla

bomb-2

Vårvinterfunderingar

Som ”gammal tant” har jag tid att njuta av vårens stundande ankomst. Ljuset är på väg. Dagarna bli längre. Frön har kommit i jorden. Pelargon och kronärtskocka tittar upp ur såbädden. Fönstrens krukväxter har fått ny jord.

Jag har också tid att fundera över livet runtomkring. Just nu är det den hårdnande attityden mellan oss människor som får mig att reagera.

Svordomar och könsord är rikligt förekommande både i media, sociala kontaktnät som internet och verbalt mellan människor. Det skulle nog inte vara så dumt att tänka efter några sekunder innan man säger något som inte är så lätt att ta tillbaka. Förmodligen vill den som hasplar ur sig otidigheter inte vilja ha dem mot sig själv. Är det månntro åldern som gör att jag blir ledsen av hårda ord, halvsanna rykten och misstolkningar.

Det är aktuellt att införa etiska regler för genomförande av kommunfullmäktiges sammanträden. Nog är det väl underligt att människor som skall ta beslut om många andras vardagsliv inte vet var man bör dra gränsen för otidigheter i en debatt.

Jag har själv många års kommunpolitiskt arbete bakom mig. Visst kunde debatterna vara heta men vi respekterade varandra som personer. Jag känner än idag stor respekt för dem som är kunniga även om jag inte delar deras politiska åsikter. Hur skulle vårt samhälle se ut om man inte på demokratisk väg         skulle kunna diskutera saker för att till slut nå kloka beslut utan hårda ord.

Arbetslivets villkor har också hårdnat. Mobbing         mot personer både i förvärvsliv och skolor verkar vara legio. Vi måste kunna tala om det även om det kan var svårt. Varför kan man inte ge varandra livsutrymme. Det är ju tack vare olikheter som vi för samhället vidare. När åsikterna skiljer oss åt, prata igenom saken. Har något blivit fel så säg förlåt och gå vidare. Men då gäller också att den som känner sig förorättad kan ta emot ursäkten, glömma och gå vidare. Ibland kanske man måste ta någon utomstående om hjälp. Någon som båda parter kan känna förtroende för.

Som ” gammal tant” önskar att vi alla kunde börja varje dag utan att känna oro för det som varit.

Om vi möter våra medmänniskor med ett leende får vi leende tillbaka. Vänliga och positiva ord får oss människor att växa.

Thyra Lundell, Ställdalen