Korta nyheter

Professor i geriatrik Yngve Gustavsson föreläser om demens den 31 augusti kl 14.00 och 18.00. i Lindeskolans aula Lindesberg.

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Translate:

Statistik

Händer vid Stadra Teater

Händer vid Stadra Teater

17-06-28
Pressmeddelande

stadra-2017

Stadra Teaters tjugonde säsongen står nu för dörren när vi fredagen den 7 juli har urpremiär på Arabia Felix – en musikteaterföreställning. Vi ger ett musikaliskt teateräventyr som kommer att föra oss ut på haven i en svunnen tid.

Genom åren har vi på Stadra följt en tradition av att ge föreställningar som kretsar kring eller utgår från olika svenska författarskap. I år är det dramatikern tillika regissören Johan Bernander som tillsammans med kompositören Anders Ortman skapat en berättelse baserad på en sann historia kring några vetenskapsmäns förhoppningar om att få skriva in sig i historien. För oss blir detta berättelse om drömmar och längtan som fyller oss med lust när en politisk värld av idag lätt blir utan skimmer och visioner. Arabia Felix är vår egen upptäcktsresa, en klanglåda för teaterdrömmar och en längtan efter att berätta om något som är större och som därför fyller oss med lust.

Det är också en stor glädje att Anders Ortman återigen komponerar för Stadra. Han har varit med sedan vår början och går hos oss under beteckningen Stadras Mozart. Ortman har nu skrivit ett stort antal sånger och genomkomponerat vissa partier som för oss ut på ett musikaliskt äventyr – från europeisk konstmusik till turkiska tongångar och vidare till en arabisk klangvärld. Från operetts värld över till hymner och ballader.

I Arabia Felix skildrar Johan Bernander en berömd forskningsexpedition som på den danske kung Fredriks initiativ år 1761 avseglade från Köpenhamn för att forska kring bland annat växter, landskap, språk i det fjärran Arabien. Arabia Felix var romarnas beteckning på det Lyckliga Arabien, det land som idag heter Jemen. Men bakom en tillsynes stor forskningsiver dolde sig en hemlig agenda: kunde man belägga att Bibelns berättelser var sanna och kunde man finna själva Paradiset. Att ett europeiskt hov kunde sända ut en expedition innebar en stor prestigevinst. Med på resan fanns lingvisten Frederik von Haven, botanisten och Linnélärjungen Peter Forsskål, medicus Christian Kramer, lantmätaren Carsten Nieburg och tecknaren och konstnären Georg Wilhelm Baurenfeind. Fem mycket olika personer som mycket snart börjar dra åt helt skilda håll. Mötet med det främmande blev för medlemmarna en utmaning som tyvärr fick ett tragiskt slut. Och hemma i Sverige väntade den ivrige och otålige Carl von Linné på nya forskningsrön.

När vi under flera år gett föreställningar som levt sig in i 1900-talet går vi nu tillbaka till våra rötter: genom att närma oss 1700-talet, med föreställningar som Kungens komediant och Johan Olof Wallin en nästan sann historia i friskt minne.
Under juli och augusti ger vi 28 föreställningar av Arabia Felix. Därtill väntar evenemang som Öden som berör med Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm och hans vänner, Sånger av Jacques Brel med Magnus Wetterholm och musikerna Jonas Abrahamsson och Anja Strautmanis, vår Lars Forssellkabaret med Stadras ensemble och vår Nordiska föreställning med bland annat med Carl Jan Granqvist, landshövding Maria Larsson och Stadras ensemble.

Vårt vattenhål Teaterkaféet Paradiset kommer i år att erbjuda ögonfröjd och vara en plats för njutning och skönhet. Här kommer publikens såväl gourméer som gourmander kunna njuta av bland annat sachertårta, goda wraps, av gott kaffe, och av punsch, vin eller öl.

Stadras deviser En trädgård för själen, och Kultur och natur i skön förening samt Bergslagens vackraste spelplats blir för vår publik till en upplevelse. Förutom föreställningar öppnar vi åter vår skulpturpark och ger möjlighet sedan för publiken att ta del av tre olika utställningar – om vetenskap i samarbete med Örebro Läns museum, en installation om paradis och lycka av Lena Hellström om en kostymutställning skapad av Ulla Mihnoss.

Produktionsteam Arabia Felix:
Manus och regi: Johan Bernander

Musik och ljud: Anders Ortman

Scenografi: Märta Fallenius

Ljus: Kenny Nilsson, Örebro Länsteater

Kostym: Mari Gasslander

Mask och peruk: Märta Gasslander

Affisch: Ted Ström

Producent: My Larsson

Inspicient: Dragan Popovic

Konstnärlig ledare: Magnus Wetterholm

Skådespelare:

Frederik von Haven: Gunilla Orevlius

Peter Forsskål: Peter Eriksson

Christian Kramer: Ellen Hennig

Carsten Nieburg: Rune Jakobsson

Georg Wilhelm Baurenfeind: Magnus Wetterholm

Carl von Linné: Eva Haldert

Bernsdorff, von Gähler, kapten m.fl: Lasse Forss

Barn och ungdomar från Stadra Scenskola

oden-som-beror

jacques-brel

svalorna-vid-grecken

norden

Kommentarerna är avstängda