News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Berättarkväll på Stora Gården

Berättarkväll på Stora Gården

15-03-26
_DSC0090

Ännu en gång har Anki Pettersson lett en berättarkväll på Stora Gården, den här gången om gårdens historia, Louise Hammarström och Kata Dahlström.

_DSC0077

Anki har ett aktivt och engagerat framträdande under sitt berättande och har verkligen tagit reda på fakta om det hon delger sina åhörare. Om Stora Gården finns inte så många lättillgängliga uppgifter, men vi fick veta att den är från 1600-talet och har haft många olika ägare. Den har varit säte för jordbruk och gruvdrift, haft läkarbostad i en flygel och varit sjukstuga vid tiden för rödsotens härjande. Här har man i  Evangelisk Luthersk anda, haft söndagsskola, syförening och nattvardsfirande. Här startades Kopparbergs Idrottsförening och gården har varit museum och kursgård. År 2000 blev den byggnadsminne och det som har restaurerats, har fått behålla sin Karolinska stil. Det är en vacker gård och Gunilla Pöchhacker, som nu är med och hyr gården, tycker att det är roligt att den har fått fortsätta i bergsbrukets anda och hyser stafettläkare boende där, när de kommer.

Louise, eller Lovisa som hon hette, Hammarström kom från Dalarna till Kopparberg. Hon miste tidigt sin far, som var präst, och intresserade sig för järnverk och kemi. Hon utbildade sig på Tekniska högskolan i Stockholm och arbetade som assistent hos  Werner Cronquist, som var en kemist med inriktning på geologi. Sedan arbetade hon själv vidare med hyttprodukter, malmer och metaller i Bångbro och öppnade också ett eget laboratorium i Kopparberg. 

Det som är märkligt med Louise är att hon i mitten på 1800-talet som kvinna startade eget och dessutom hade två anställda. Hon lär ha utfört ca 35000 analyser och var mycket kunnig. Som balans till det kemiska arbetet pysslade hon i sin trädgård på fritiden. När hon blev 65 år, tog assistenterna över arbetet.

Till sist berättade Anki om Kata Dahlström, hennes familj, lynne och klarsynthet om skillnaden mellan hennes egen uppväxt och den som arbetarna hade. För oss i Ljusnarsberg är väl Katas författarskap, religion, politiska engagemang och popularitet väl känt, men ändå gav Anki nya infallsvinklar i sitt berättande.

_DSC0096

Under berättandets gång serverades kaffe med hembakad kaka och efteråt kunde vi få göra en rundvandring i Stora Gårdens rum och vind.

_DSC0095

Det var verkligen intressant.

_DSC0104

Rummen som hyrs ut är trevliga och mysiga och väl uppe på vinden, kunde vi få se de stora murade skorstenskonstruktionerna.

_DSC0108

Det finns gamla dörrar med fantastiska lås

_DSC0110

och man undrar om det är bakom de dörrarna som ”de” bor – ”de” som i början rörde till i huset, när Gunilla startade sin verksamhet.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

 

1 kommentar till Berättarkväll på Stora Gården

  • bengt frykberg

    har varit på stora gården en del som barn då karin och Sigfrid nilsson bodde där.