mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Teaterbesök på Kyrkbackskolan

13-10-17

”-Vad fan ler du för?
Jag hade inte fattat att jag log. Jag minns inte ens varför han gjorde det, men jag minns hur jag hörde ljudet när tänderna krossades. Jag kände små spretiga korn på tungan och halsen, och jag minns alla andras rädda ögon. Jag minns hur jag tittade mig omkring, långt ut i havet och tänkte att jag måste orka lite till…”Det var absolut knäpptyst i Kyrkbackskolans samlingssal när Bahareh Rasekh Ahmadi framförde en monolog, skriven av Shebly Niavarani. 

Pjäsen handlar om att komma till ett nytt land som ensamstående flyktingbarn och Bahareh lyckades verkligen förmedla budskapet som om det var självupplevt. Både författaren och skådespelaren är för övrigt födda i Iran, men numera svenska medborgare.

Detsamma gäller också för Hinda Talal, som ledde en stunds eftersnack med åhörarna, skolans åttor och nior.

Teatern är ett inslag i kampanjen Hej Sverige! Den har till syfte att förändra negativa attityder, öka förståelsen för olikheter och motverka fördomar och utanförskap.. 
- Vår förhoppning är att projektet ska leda till en tryggare miljö för alla elever och vuxna i skolan – en miljö fri från kränkningar och utanförskap.
Bakom kampanjen står Friends och FN-organet UNHCR.”Blunda och försök att föreställa dig att jag har färdats i 36 timmar under en lastbil utan mat eller vatten. Kan du föreställa dig att jag har hängt därunder medan små hårda stenar slår upp i ansiktet. Hur ont det gör under alla dessa timmar. Kan du förstå att man bara vill ge upp och släppa taget.”

Teaterföreställningen turnerar just nu till skolor runt om i landet. I vårt område har Fröviskolan nyligen haft besök, och efter Kopparberg följer Hällefors. Men föreställningen är ingen isolerad företeelse, utan till skolans och lärarnas hjälp tillhandahåller Friends också en handledning full med tips och metoder att fortsätta arbetet mot en bättre värld för alla människor, oavsett bakgrund.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

Kommentera

mm mm