mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Älskade kor!

13-08-08

En liten vit ko vid Bredsjöbäcken blev upphov till en livslång kärlek till utrotningshotad boskap. Resultatet av denna kärlek till fjällkor, rödkullor och andra mer eller mindre sällsynta raser, födde ett intresse för att dokumentera i bilder, som för första gången presenterades i Hammarbacken i lördags.



Så här berättar Ylva själv om hur det hela började:
-En ensam Stockholmsflicka och en snäll och tålig fjällko vid Bredsjöbäcken, Kopparberg, en oslagbar vänskap under till synes oändliga sommarlov.
Docka fick jag mjölka för hand, rykta och rida på.
När somrarna var slut, och skolan väntade i stora staden, smugglade jag med mig en av lagårdsluft ingrodd tröja för att kunna sniffa på under resten av tiden innan det var dags att träffa Docka och hennes kokamrater igen.
Åren gick, och plötsligt hade Dockas ägare, Rulle och Rut Larsson, flyttat! Borta var ”mina” kossor och särskilt Docka!
Ännu fler år gick, ganska många faktiskt, och jag började känna en stor längtan efter kor, speciellt fjällkor. På resor genom Norge och norra Sverige letade jag många gånger, men icke!
----
Under vintern 2007 kom jag underfund med att det faktiskt finns levande fäbodar, där det borde finnas fjällkor,och sommaren efter började jag och min sambo Bengt att utforska sådana i Dalarna.
Den av alla undersökta, som vi upplever som den mest äkta och med en levande fäbodrift, är Skallskog, Leksand, och där har vi varit många gånger, så de flesta av bilderna är därifrån.”

Ylva Berg-Bohman heter fotografen och föredragshållaren, som trots sommarvärmen drog ett 20-tal åhörare/åskådare från badstränder och hängmattor för att ta del av framställningen

Det fanns ett antal stora fototavlor på väggen i lokalen, men det stora flertalet visades projicerade på duk. Många bilder blev det, och i nästan alla svarade kossor och kalvar för motivet. Det blev kanske lite väl många bilder kanske, men Ylva berättade så kärleksfullt om alla, att de nästan blev vänner för publiken också. Och förresten, vem skulle kunna peka ut en enda liten kalv eller kossa, och säga ”Du får inte vara med!”?

Detta var alltså första gången som Ylva Berg-Bohman framförde sitt bildspel offentligt, och säkert gav publikens uppskattning kraft och energi att fortsätta på den inslagna vägen. Ni, som inte var med, får väl hålla korpgluggarna öppna för nästa tillfälle. Till dess får ni nöja er med följande smakprov på Ylvas bilder av kor och fäbodmiljöer.

Kommentar

tt
Kul att ni tar upp en utrotnings del av vår svenska arv.
men jobba vidare

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm