mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Församlingsafton 

12-11-22
Ljusnarsbergs kyrkoråd inbjöd till församlingsafton i församlingshemmet på tisdagskvällen. Kyrkoherde Carina Särnqvist hälsade de, 35 talet, besökande  välkomna. Hon berättade att det var kyrkorådet som ville informera om församlingsarbetet. Wiveca Stopp, Anna Maria Wik och Berit Hammarberg hade planerat kvällen. Innan kvällens aktiviteter startade bjöds på kaffe med Ing-Marie Ekmans goda hembakade bröd. 

Den första presentationen svarade Ing-Marie Ekman för. Hon berättade om stickgruppen som träffas på måndagarna. Alla är välkomna. Man behöver inte sticka. Allt sorts handarbete kan förekomma. De har tidigare stickat och skickat till bl.a Estlänska barnhem  och sjukhus. Men tyvärr har den organisationen som hjälpte till med transporterna upphört så nu letar man efter nya kanaler.

Komminister Per Åkesson informerade om församlingens engagemang för de asylsökande och invandrarna som bor i kommunen. Det är viktigt för dem att få känna gemenskap efter många gånger traumatisk upplevelser de gått igenom. Per har en mycket god kontakt med många av dem. Carina Särnqvist har översatt gudstjänstagendan till engelska. 

Wiveca Stopp, medlem i Röda Korset, tackade kyrkan för hjälp med hyra till deras lokal som används till mötesplats för asylsökande och invandrare. Tyvärr börjar lokalen bli för liten. Första onsdagseftermiddagen i månaden tar man emot kläder och husgeråd som sedan säljs till besökarna för att finansiera kaffet man bjuder på. 

Så var det dags för “Prova på kören” under ledning av Viveca Sjödell,  att göra sin stämma hörd. Ett  20 tal är mer eller mindre aktiva. Likadana körer finns i Näsby och Nora församlingar och till våren skall man ha gemensamma aktiviteter i Nora. 

Efter att kören hörbart visat sina goda färdigheter i sång tog de med hela publiken i allsång. Kyrkogårdsföreståndare Stig Eriksson berättade om vad som hänt och kommer att hända med skötsel och underhåll av kyrkogårdarna. Man håller på att projektera för askurngravar i Hörken. På kyrkogården vid Ljusnarsberg kyrka har en meditationsplats börja ta form. Man kan tända ljus och sitta en en stund i avskildhet. Sådana möjligheter brukar finnas i direkt anslutning till minneslundar så enligt Stig är nog församlingen ensam om detta arrangemang. Han visade också ett bildspel på olika arbeten som utförts under det senaste året 

Nu var det dags för barnverksamhetens Anna Lassfolk Johansen, Linda Wiklund och Doris Sundqvist Jansson att berätta om sin verksamhet. De har sex olika verksamheter igång i åldrarna 0 – 12 år. Man sysslar med uteaktiviteter, sång, pyssel och undervisning. Ingrid Roos-Mehlis, en av representanterna för församlingen i Svenska Kyrkans internationella arbete, berättade om julkampanjen. Den vänder sig i år särskilt till barn i Colombia och Sydsudan. De närvarande fick en adventskalender och julkort i gåva. Man fick lägga en slant i en sparbössa om man kände för det.

Nu började klockan närma sig nio och det var dags för kyrkorådets ordförande Sivert Bäck att klargöra kyrkorådets funktion i församlingen. Han berättade också lite om vad som hänt senaste tiden med bl.a. tjärstrykning av kyrktak och just nu håller man på att installera ett nytt sprinklersystem i och utanpå kyrkan. Det pågår fortfarande arbete med att projektera för ny toalett. Kyrkoherden avslutade kvällen med att berätta en söt historia om ett litet barn som tyckte att man kunde såga ner sammanträdet som hennes pappa satt så ofta satt i. Sammanfattningsvis blev det en trevlig kväll med samtal och många glada skratt. Dom som var där fick en god inblick i församlingsverksamheten av mycket kompetent personal.

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentera

 

mm mm