mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Vad händer med dina sopor?

12-05-15

Eilert och Berit Grönkvist tömmer för sonens skull.

Förr eller senare förvandlas allt vi konsumerar till skräp och avfall. Det beräknas att varje svensk person bidrar med nästan 500 kilo per år. Därför är Ljusnarsbergs återvinningscentral ute vid Skäret en viktig plats för alla oss konsumenter.

Visserligen har vi ju också möjlighet att lämna tidningar och förpackningar vid återvinningsstationerna, men allt är ju inte förpackningar.

Vi från Kopparbergar'n tar med oss ett par utslitna mattor en illa fungerande radio och en trasig hink, och beger oss till Skäret. Det finns många containrar, men skyltningen leder oss rätt, radion till elektronik, plasthinken och mattan till brännbart.

Andra är där också, med bilar och släpkärror. Vi pratar med Berit och Eilert Grönkvist, som just håller på att tömma ett kärrlass med lite blandat gods.

- Är det svårt att sortera och välja rätt behållare att stoppa sakerna i? Undrar vi från Kopparbergarn.

- Nej, inte alls, säger Berit, det är ju så tydliga skyltar, och så får man hjälp av personalen om man behöver. Hon tillägger att det inte är egna föremål som de slänger, utan sånt som sonen fått över när han flyttat.

- Stämmer det, frågar vi Gert-Ove Karlsson, som arbetar på återvinningscentralen, att Ljusnarsbergarna är duktiga på sopsorteringen?


 

 

 

 

 

 

 


Gert-Ove Karlsson visar upp en kartong med innehåll, 
som skulle ha gått till elektronik

- Jo, de är ganska bra på det, men visst blir det fel ibland, säger han. Framför allt kunde de vara duktigare på att tömma kartongerna innan de slänger dem till kartongåtervinningen. Det händer tyvärr att det finns både plast och annat förpackningsmaterial kvar i dem, men det kan också se ut så här säger Gert-Ove och plockar just ur en kartong som visar sig innehålla delar av en musikanläggning!
Ett större problem är det dock med alla inbrott och stölder som förekommer, fortsätter Gert-Ove. De som rotar igenom containrarna då ställer till mycket extra arbete för oss eftersom de lyfter ur en massa skräp som de sen lämnar åt oss att ta hand om. Det är faktiskt ett större problem än att det någon gång kan vara någon som har lämnat sitt återvinningsgods ute vid bommen, om de kommit på annan tid än då vi har öppet.


Göran Frykberg visar upp det nya fordonet med hydraldrift.

Förutom Gert-Ove Karlsson arbetar Göran Frykberg också på Skärets återvinningscentral, och vi får en pratstund med honom också när han just kliver ur sitt arbetsfordon. Han berättar lite för oss vad som händer med återvinningsgodset når containrarna är fulla.

- Metallskrotet tas om hand på skroten i Kopparberg för sortering och vidare transport till metallåtervinning. Trä och annat brännbart material går till Borlänge för förbränning. Alla förpackningar av glas, plast, kartong och metall hämtas av FTI:s entreprenörer liksom tidningar och går till återvinning.
Vi har ju en fraktion av ej brännbart också, och det som hamnar där, kan användas för att forma den gamla deponin med innan den ska sluttäckas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Göran Frykberg visar oss skåpet med farliga ämnen

- Målsättningen är att allting ska återvinnas på något sätt. Men det kommer ju in en del miljöfarligt avfall också, som färgrester, lösningsmedel, oljor och sånt, och dessutom lämnar folk in gamla bekämpningsmedel, som kommit fram vid tömning av källare och uthus. Det miljöfarliga avfallet sorteras sedan i Örebro, och en del går sen vidare till destruktion på Sakab, medan andra delar kan brännas i t.ex. värmeverk.

Vi tackar för svaren vi fått på våra frågor, men väl hemkomna, inser vi att vi att vi har några till. Så vi ringer upp BKT, och får prata med Monica Ivarsson Lindh. Av henne får vi bland annat veta vad som sker med sammansatta saker, som möbler.

- De hämtas av NLF och går till ett ställe där de krossas. Därefter sorteras metalldelar ur, och resen går till förbränning.

- Men det finns ju folk som slänger fullt användbara möbler också. Kan man inte få plocka ur sånt och ta med sig hem? undrar Kopparbergarn.

- Nej man får inte plocka någonting ur containrarna. Men däremot kan den som vill göra sig av med saker som är i brukbart skick, lämna in dem på återbruket. Det är vår målsättning att det ska finnas en återbruksmottagning på varje återvinningscentral, säger Monica. På Skäret har vi en pilotanläggning, som har öppet måndags- och torsdagseftermiddagar. Där tar de emot saker då.

Monica berättar också att nästa år ska upphandling ske för sluttäckningen av den gamla avfallstippen.

Kopparbergar'n återkommer med fler artiklar om återbruket och återvinning.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm