mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

En känslosam föreläsning

12-05-25
Mietek Grocher föddes i Warzawa år 1926. Under sin barndom växte han upp där tillsammans med sin mamma, pappa, bror och syster. Ingen av dem kunde ana vilka hemskheter som väntade familjen. Men när Mietek var 12 år började nazisterna förflytta alla judar till stadens ghetto. I ghettot gick man ständigt i rädsla för SS-män och var hela tiden hungrig. I bästa fall bodde tio personer i en liten lägenhet på två rum och kök, men många var hemlösa och sov efter trottoarkanten. Döden var runt hörnet, och man kunde aldrig vara säker på vad som hände under morgondagen. Mieteks familj byggde en bunker under jorden där de gömde sig för SS-männen. Men under ett visst antal dagar hittade tyskarna bunkern och de misshandlade familjen Grocher brutalt.

- Det var första gången jag såg min pappa misshandlas på det sättet. Han var alldeles blå i kroppen, säger Mietek själv.
Sedan fördes de vidare till tågvagnar där de fick spendera tre dygn. I vagnarna stod man så trångt att det inte gick att böja på knäna.

När de sedan kom till det första lägret splittrades familjen och Mietek skickades till gaskammaren. Ett mirakel gjorde att han klarade gaskammaren och kunde fortsätta kämpa mot döden och mot de tyska nazisternas grymheter.
1945 kom Mietek till Sverige och då vägde han drygt 30 kg. 

Jag kan försäkra er om att Mieteks föreläsning är den mest känsloladdade föreläsning man kan vara på. Med sin brutala historia fick Mietek Grocher hela kyrkan att tystna. Man skulle kunna höra en förbipasserande fluga, sa han själv.

Mietek berättade hela historien med tillbakablick på hur han upplevde det. Med darrande röst och tårfyllda ögon berättade han om när han sett sina fotbollskompisar skjutas, sin familj dödas och små barn bli slitna mitt i tu. 

Hans ord berörde många och man kände själv hur tårarna närmade sig. Föreläsningen var mycket intressant och lärorik. Men samtidigt jobbig och hemsk att lyssna på.

- Den som inte upplevt det själv, kan inte förstå alla hemskheter som förekom i lägren, berättar Mietek. 

Mietek berättar att hans familj och ungdomar i Sverige har uppmuntrat honom att skriva en bok om hans livsöde.

- Det var svårt och jag försökte många gånger skriva ned allt i detalj, men varje gång bröt jag ihop och slutade skriva, säger han. Inte förrän på 90-talet kunde Mietek äntligen sätta sig ner och riva upp de gamla såren för att samla de hemska minnena i boken: ”Jag Överlevde”. Boken berättar i detalj vad han såg, upplevde och kände. Den finns på bokhandlar över hela Sverige. I boken finns även en karta över Mieteks ”resa” genom Polen och Tyskland till Sverige. 

Du som får chansen att lyssna på någon utan Mietek Grochers föreläsningar, ta den!
Jag kan lova dig att du inte blir besviken. 

Text: Emmy Draxler

Kommentera

Ronnie: 

Vilken bra text och vilken bra sammanfattning du skrivit Emmy.

Se ETC:s artikel om samma ämne

Kommentera

mm mm